14 Aralık 2016 Çarşamba

İletişim ve Güven

Hiç yorum yok



 Merhabalar..
Bu yazımda sizlere biraz iletişim zorluklarının ve bizim asıl sorunlarımızın neden kaynaklandığı hakkında gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle inandığımız değerleri ortaya koyuyoruz. Bunlara dayanarak güvencimizin kısıtlarını tanımlıyoruz. Kime nasıl ve neden güveniyorum ? Bu soru sizi epeyce zorlayabilir. Neden insanlar birine güvenmek ister ? Neden biz birilerine bağımlı yaşarız aslında önemli nokta bence bu.

İnsanlar mükemmel bir bilimden yaratılmış varlıktır. Konuşabilme, baş parmak ve düşünebilme özelliklerinden dolayı diğer canlılardan ayrılır. Bu yüzden bazen bu özellikleri kötü yönde kullandığımız için, çevremize çok ciddi zararlar verebiliyoruz.

Bir sorun olduğunda bir problemle baş başa kaldığımız zamanlarda, kendimizi hemen savunmaya almayı iç güdüsel olarak yapıyoruz. Ne  kadar doğru ? Bence hiç değil. İletişimin asıl unsuru: "bence" kaçmaktan ziyade üstüne gitmek olabilir. İstemediğiniz birisi ile buluşmanın size zararı ne olabilir ? Bunun kendi hayatınızda bir risk analizini yapmanız gerekebilir. O kişiyle hangi bağlamda konuşacağınızdan neden istemediğinize kadar deşifre edip bu konuda yeni bir strateji geliştirmeli ona göre davranmalıyız.

Sevgilinizi düşünün mesela sürekli size trip atıyor, sizin ilginizi çekmek için çeşitli laf sokmalarla size zarar veriyor, sizinle konuşmak yerine konuşmamayı tercih ediyor diyelim. Eğer özür dileyip yalvarırsanız hem kendinize hem de karşı tarafa kötülük yapmış olursunuz. Karşınızdakinin anlayış derecesine göre onunla hangi bağlamda iletişim kuracağınızı tespit edip onu belirli bir noktaya kadar getirmeliyiz. Eğer bu konuda direniyorsa kavga etmektense o konuyu orada kapatmalısınız. Sizden bir beklenti duyacak, vurdumduymaz diyecektir. Bu ikinizi koruyan bir yapıdır daha kırıcı olunmaması için ama bu da çözüm değildir.

Ne yapılmalı konusunda kısa bir araştırma yaptım. Kısa örnekler vererek size güvendiğiniz sevgilinizle olan iletişim problemini irdelemeye çalışacağım. Bir konu hakkında tartıştınız; size onunla eskisi kadar romantik olmadığınız için şikayetlerde bulundu, sizin yoğunluğunuzu anlayışla karşılamadı ve size "Sen beni sevmiyorsun bence artık başkasını bul sen" diyerek trip attı. En doğru cümle sizce nedir ? Aklınıza gelen cümleyi lütfen bir yere yazın.

En doğru kelime kişiye göre değişmesi ile beraber benim kanaatimce, "Sevgilim son günlerde çok yoğunum. Senden biraz anlayış bekliyorum. Böyle yaparak beni gerçekten üzdün, Lütfen tekrar etme aynı şeyi!" derseniz  eğer aynı olay geldiğinizde karşınıza olay çok farklı olacaktır. Sizi seven insan sizi üzmektense size bu cümleyi kendisi kuracaktır. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder